Spaghetti wegetariańskie - przepis na szybki obiad
20:25
Spaghetti to takie danie, na które na każdy ma swój przepis. Dodatkowo to szybki i smaczny obiadek, więc wegetarianie nie zamierzali rezygnować i przerobili przepis na własne potrzeby. Mój zakłada samodzielne przygotowanie sosu, bo jest on znacznie lepszy, niż kupiony, gotowy w słoiku. Spaghetti wegetariańskie można przygotować w kilka minut, a koszt jest niewielki.
Porcja sosu wystarcza dla 4 osób bez problemu. Ja dodatkowo dodaję czerwoną fasolę w puszce, aby danie zawierało białko. Pozostałą część sosu pasteryzuję i wystudzony wstawiam do lodówki. Fajna opcja, kiedy czasu brak na gotowanie, a dopada nas wilczy.
Składniki:
- 2 puszki krojonych pomidorów
- 1 średnia cebula
- 1 łyżka oliwy
- sól i pieprz do smaku
- bazylia
- oregano
- ostra i słodka mielona papryka
- 1 łyżka cukru
- czerwona fasola w puszce (opcjonalnie)
- makaron do spaghetti
Czas wykonania: 20 min.
Koszt: ok. 10 zł
Wykonanie:
1. Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę, po czym zeszklić na oliwie.
2. Do cebuli dodać pomidory z puszki i zaczekać, aby całość się zagotowała.
3. W osobnym naczyniu wstawić wodę na makaron, a gdy się zagotuje, posolić.
4. Do gotujących się pomidorów z cebulą dodać sól i pieprz do smaku, a następnie 2 łyżeczki bazylii, 1 łyżeczkę oregano, odrobinę (na czubku łyżeczki do herbaty) ostrej papryki i 1/3 łyżeczki słodkiej papryki. Całość dokładnie wymieszać.
5. Dodać 3/4-1 łyżkę cukru (cukier wydobywa smak pomidorów) i ponownie wymieszać.
6. Pozostawić na ogniu jeszcze przez 10 min., a na koniec dodać 1/2 puszki wypłukanej fasoli.
7. Do gotującej się wody wsypać makaron i gotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.
8. Ugotowany makaron wyłożyć na talerz i polać sosem pomidorowym.
0 komentarze