Spaghetti wegetariańskie - przepis na szybki obiad

20:25


przepis na spaghetti wegetariańskie


Spaghetti to takie danie, na które na każdy ma swój przepis. Dodatkowo to szybki i smaczny obiadek, więc wegetarianie nie zamierzali rezygnować i przerobili przepis na własne potrzeby. Mój zakłada samodzielne przygotowanie sosu, bo jest on znacznie lepszy, niż kupiony, gotowy w słoiku. Spaghetti wegetariańskie można przygotować w kilka minut, a koszt jest niewielki. 
Porcja sosu wystarcza dla 4 osób bez problemu. Ja dodatkowo dodaję czerwoną fasolę w puszce, aby danie zawierało białko. Pozostałą część sosu pasteryzuję i wystudzony wstawiam do lodówki. Fajna opcja, kiedy czasu brak na gotowanie, a dopada nas wilczy.

Składniki:

  • 2 puszki krojonych pomidorów
  • 1 średnia cebula
  • 1 łyżka oliwy
  • sól i pieprz do smaku
  • bazylia
  • oregano
  • ostra i słodka mielona papryka
  • 1 łyżka cukru
  • czerwona fasola w puszce (opcjonalnie)
  • makaron do spaghetti
Czas wykonania: 20 min.
Koszt: ok. 10 zł

Wykonanie:

1. Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę, po czym zeszklić na oliwie.

2. Do cebuli dodać pomidory z puszki i zaczekać, aby całość się zagotowała.

3. W osobnym naczyniu wstawić wodę na makaron, a gdy się zagotuje, posolić.

4. Do gotujących się pomidorów z cebulą dodać sól i pieprz do smaku, a następnie 2 łyżeczki bazylii, 1 łyżeczkę oregano, odrobinę (na czubku łyżeczki do herbaty) ostrej papryki i 1/3 łyżeczki słodkiej papryki. Całość dokładnie wymieszać.

5. Dodać 3/4-1 łyżkę cukru (cukier wydobywa smak pomidorów) i ponownie wymieszać. 

6. Pozostawić na ogniu jeszcze przez 10 min., a na koniec dodać 1/2 puszki wypłukanej fasoli.

7. Do gotującej się wody wsypać makaron i gotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.

8. Ugotowany makaron wyłożyć na talerz i polać sosem pomidorowym.


przepis na spaghetti wegetariańskie

przepis na spaghetti wegetariańskie


Spróbuj też:

You Might Also Like

0 komentarze

Like us on Facebook