Pomysł na obiad wegetariański - przepis na lasagne z bakłażanem
16:39
Pomysł na obiad, dobry i niedrogi, to coś, czego poszukują m.in. studenci. Studenckie jedzenie nie musi się ograniczać do kebabów i burgerów, czy frytek smażonych na starym oleju. Wiadomo, czasem te frytki się wciągnie z chęcią, i nawet ten olej nie przeszkadza, ale czasem zjadłoby się coś dobrego, innego, domowego.
Może lasagne z bakłażanem i pomidorami?
Kuchnia wegetariańska daje spore pole do opisu, a dodatkowo daniem takim można skusić nawet mięsożerców. Uwielbiamy lasagne, dlatego stale testujemy, zmieniamy, ulepszamy różne przepisy. Poniżej jeden z naszych ulubionych! Om nom nom...
Składniki:
- 1 średnia cebula
- 1 duża marchewka
- 1 duży bakłażan
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 100 g pieczarek
- starta skórka z 1 cytryny
- 1 opakowanie gotowego makaronu lasagne
- 200 g chudego twarogu
- 1 jajko
- 2-3 łyżki mąki
- 100 ml mleka
- 100 g sera żółtego
- sól, pieprz, oregano, bazylia, majeranek, gałka muszkatołowa
- oliwa z oliwek
Czas wykonania: ok. 1 h 10 min. (łącznie z pieczeniem)
Koszt: ok. 25 zł
Wykonanie:
1. W rondlu rozgrzewamy oliwę z oliwek, a kiedy się podgrzeje, dodajemy kolejno: pokrojoną w kostkę cebulę, marchewkę, po chwili dodajemy pieczarki oraz zioła (oregano, bazylia i majeranek). Smażymy, często mieszając, przez ok. 10 min., aż warzywa zmiękną.
2. Do warzyw wrzucamy pokrojonego bakłażana (aby uniknąć gorzkiego posmaku, można wcześniej posypać go solą i przepłukać wodą, a następnie pozostawić do wyschnięcia) oraz startą skórkę z cytryny. Całość delikatnie mieszamy i dusimy przez 5 min.
3. Do rondelka wrzucamy pomidory z puszki wraz z sokiem, doprawiamy solą i pieprzem. Doprowadzamy do wrzenia, po czym zmniejszamy ogień i pozostawiamy pod przykryciem na ok. 15 min. W tym czasie można rozgrzać piekarnik do 180 stopni.
4. W osobnym garnku nastawiamy wodę i podgotowujemy płaty makaronu (ok. 3 min. - powinny być al dente).
5. Twarożek ucieramy mikserem z mąką i jajkiem na gładką masę. Dodajemy mleko, gałkę muszkatołową, sól i pieprz do smaku. Jeśli masa będzie zbyt rzadka, można dosypać więcej mąki.
6. Na spodzie naczynia żaroodpornego układamy płaty makaronowe, następnie wlewamy trochę sosu bakłażanowego z pomidorami i rozprowadzamy po całej powierzchni. Układamy kolejną warstwę makaronu, wlewamy resztę sosu, przykrywamy go płatami. Można zrobić 3 piętra, w zależności od wielkości naczynia.
7. Na wierzch wykładamy równą warstwę masy twarożkowej, posypujemy tartym serem, po czym wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 45 min., aż lasagne się zarumieni, a sos zgęstnieje.
8. Zjadamy całość od razu lub niechętnie dzielimy się z innymi głodomorami.
Wypróbuj też przepis na zapiekankę z ziemniakami i mozzarellą!
Wypróbuj też przepis na zapiekankę z ziemniakami i mozzarellą!
0 komentarze