Pomysł na obiad - wegetariańska zapiekanka z ziemniaków i mozzarelli

13:07


zapiekanka z ziemniakami i mozzarellą



 Wegetariańska zapiekanka z ziemniaków i mozzarelli

Czasem brakuje nam pomysłu na szybki, smaczny obiad, a zjadłoby się coś dobrego, prawda?
My lubimy nieskomplikowane rozwiązania, bo najprostsze pomysły są zawsze najlepsze. 
Co mogą zjeść wegetarianie? A taką oto zapiekankę - z ziemniaków, pomidorów, szpinaku i mozzarelli. Pomysł na wegetariański posiłek, ale nie tylko dla wegetarian!

Składniki:

  • ok. 500 g mrożonego szpinaku (może być z całymi liśćmi)
  • 30 ml śmietany 12% lub 18%
  • 1 kulka sera mozzarella
  • 3-4 pomidory
  • 4 duże ziemniaki
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1 średnia cebula
  • garść świeżej bazylii
  • sól, pieprz do smaku
  • oliwa z oliwek

Czas wykonania: ok. 1 h
Koszt: ok. 15 zł

Wykonanie:

1. Ziemniaki umyć, obrać i podgotować we wrzącej, osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzamy, czekamy aż wystygną i kroimy w plastry o grubości 0,5 cm.

2. Cebulę pokroić w kosteczkę, a czosnek przecisnąć przez praskę. Całość zeszklić na oliwie, po czym dodać lekko rozmrożony szpinak i gotować przez kilka minut. Aby masa osiągnęła bardziej kremową konsystencję, dodać śmietanę.

3. Pomidory umyć i pokroić w plastry.

4. Mozzarellę odsączyć i pokroić w plastry.

5. Formę lub naczynie żaroodporne natłuścić oliwą lub sosem pomidorowym.

6. Piekarnik rozgrzać do temp. 190 stopni.

7. Ułożyć warstwowo ziemniaki, szpinak, pomidory. Powtarzać do wyczerpania składników. Na samej górze ułożyć mozzarellę. Całość skrapiamy oliwą i posypujemy świeżo zmielonym pieprzem.

8. Zapiekankę pieczemy w temp. 190 stopni przez 15-25 min. Można podawać ze świeżą bazylią.  

Zachęcamy do wypróbowania przepisu na lasagne z bakłażanem!



zapiekanka z ziemniakami i mozzarellą

zapiekanka z ziemniakami i mozzarellą







You Might Also Like

0 komentarze

Like us on Facebook